Dossier fraude opsporingssysteem Nissewaard

De gemeente Nissewaard gebruikt een algoritme dat zou kunnen aantonen bij welke huishoudens er een verhoogde kans op bijstandsfraude bestaat. Een raadslid voor de Volkspartij Nissewaard, gesteund door Platform Bescherming Burgerrechten en vakbond FNV, maakt zich zorgen om de privacy van burgers. Het blijft onduidelijk in hoeverre het systeem verschilt van SyRI, een opsporingssysteem dat onlangs onrechtmatig werd verklaard door de rechter. ( klik op de link voor artikel )
Bron Binnenlands Bestuur.

Het systeem waarvan de gemeente Nissewaard gebruik maakt, afkomstig van tech start-up Totta Data Lab, is niet transparant en bovendien is het niet duidelijk hoe effectief het eigenlijk is. Dat zijn, in het kort, de zorgen die raadslid Peter van der Velden (Volkspartij Nissewaard) heeft.

van der Velden laat zich onder meer informeren door Platform Bescherming Burgerrechten, een organisatie die ook betrokken was bij de rechtszaak tegen SyRI.
‘Uiteindelijk blijft het ondoorzichtig hoe je als burger beoordeeld wordt’, beaamt Ronald Huissen van Platform Bescherming Burgerrechten. Ook hij werd niet veel wijzer van de antwoorden van de wethouder en de ‘technische documentatie’ die werd bijgevoegd: ‘Hoe het precies werkt, hoe je op de lijst komt, dat kun je er niet uit opmaken.
En als burgers daar geen inzicht in hebben, kunnen ze zich ook niet verweren tegen dit soort analyses.’

Wethouder Bal houdt vol dat er grote verschillen zijn tussen het Totta-systeem en SyRI. Hij benadrukt dat in Nissewaard alleen gegevens van de gemeente en vanuit de Participatiewet worden verwerkt, in tegenstelling tot het SyRI-systeem dat zo ongeveer alle mogelijke persoonsgegevens combineerde. Maar hij spreekt zichzelf tegen, meent raadslid Van der Velden, want in een interview zegt Bal ook: ‘Een persoon in de bijstand met drie auto’s is erg raar.’ Om te weten hoeveel auto’s iemand heeft, zou het systeem ook toegang moeten hebben tot RDW-gegevens, merkt Van der Velden op.

de rest van het artikel is te lezen in het Binnenlands Bestuur klik hier voor de link

Om mee te praten of een reactie achter te laten op facebook klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *