De inwoners van Spijkenisse – Verdienen meer

Je kan veel zeggen over de inwoners van Spijkenisse. Veel daarvan is vaak positief. Het wordt een probleem als je kijkt naar hoe de huidige politiek om gaat met diezelfde inwoners. Ik breng de situatie graag in kaart met cijfers.

Woningnood
Spijkenisse heeft 72000 inwoners met 1% groei (720 mensen) per jaar. Er zijn in totaal 33.000 huishoudens, met 33.100 woningen, past net. Met de groei van het aantal inwoners in Spijkenisse zitten we in ongeveer 3 jaar vol. Verder is 89% van de woningen gebouwd voor het jaar 2000. Tussen 2010 en 2020 zijn zelfs maar 1800 adressen gebouwd. Het aantal nieuwe woningen daalt dus, terwijl de huidige gemeente het inwonersaantal in Spijkenisse laat stijgen. Woningzoekenden moeten momenteel gemiddeld 8 tot 10 jaar wachten tot ze een passende woning in Spijkenisse kunnen vinden.

Het grootste gedeelte van de inwoners in Spijkenisse (20.000 mensen) is tussen 45 en 65 jaar met daarna de mensen tussen de 25 en de 45 jaar (18.000). Volgens de cijfers van de huidige gemeente stijgt het aantal jongeren in tegenstelling tot de ouderen. Het CBS geeft aan dat het aantal mensen jonger dan 17 jaar met 23 procent daalt. Het aantal 65 plussers in Spijkenisse stijgt met bijna 50 procent.

Werken moet bijna wel in Rotterdam
Het aantal werkenden blijft ongeveer gelijk rond de 45000 mensen, waar dit 10 jaar geleden 47000 mensen waren volgens de cijfers van de gemeente. De werkgelegenheid in Voorne Putten was in 2010 40000 banen en in 2015 al 37000. Een groot gedeelte van de inwoners van Voorne Puitten werkt namelijk natuurlijk in Rotterdam. Nou ja natuurlijk, de gemeente zou ook kunnen focussen op werkgelegenheid binnen de gemeente. Zo hoeven de inwoners van Spijkenisse ook weer minder in de file te staan. Misschien is dat zelfs een betere oplossing dan elk jaar beloven meer bruggen te gaan bouwen en het dan niet doen.

De inwoners worden zelf slimmer en werken harder
We zien een stijging in het aantal kinderen dat een havo diploma haalt met ongeveer een procent per 5 jaar. Onze kinderen worden dus steeds slimmer. Goed nieuws, aangezien ze dan natuurlijk ook voor de juiste partij gaan stemmen. In andere woorden, de inwoners van Spijkenisse worden steeds intelligenter.

Verder stijgt het werk dat we verrichten erg, te zien aan ons bbp. Ons loon stijgt met een paar procent mee. De inwoners van Spijkenisse doen veel meer werk voor iets meer geld. Hopelijk kunnen we daar als gemeente ook wat meer aan werken, de gelijkheid voor die verdeling van winst.

Verandering is een noodzaak
Momenteel is er dus een grote ongelijkheid aan het ontstaan, waardoor de inwoners van Spijkenisse steeds minder krijgen en waarbij onduidelijk is waar al dat profijt nu wel terecht komt. Hier moet iets aan worden gedaan, er is verandering nodig.

De inwoners van Spijkenisse verdienen te weinig
Dat kan beter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *